Makreelroken Open Kampioenschap

zaterdag 27 april 2019 om 12:00 uur

Rokende kasten en de geur van verbrand hout vormen op Koningsdag de ingrediënten van een bijzonder evenement aan de Katwijkse Boulevard. Ter hoogte van de Vuurbaak strijden voor de 20ste keer ruim 35 deelnemers met hun ‘rookkasten’ voor een zeer belangrijke titel met bijbehorende prijs. Een initiatief dat in 2000 is ontstaan tijdens het bezoek van Koningin Beatrix aan onze badplaats.

Stipt 11.00 uur beginnen de heren met hun voorbereidingen. Rond 12.00 uur wordt het officiële startschot voor dit rookfestijn gegeven. De ‘rokers’ hebben dan drie uur de tijd om de voorbewerkte gepekelde makrelen gaar te stomen.

In de tussentijd zal het Zeemanskoor van de Katwijkse Watersport Vereniging “Skuytevaert” het geheel luister bijzetten middels het zingen van Shanty en Zeemans liederen. Dit koor staat dan op de hoek van de Koninginneweg/Vuurbaakplein onder de luifel van Slagerij Vooys.

Rond 16.00 uur beoordeelt een deskundige jury het eindresultaat. Daarbij wordt gekeken of de makreel goed van kleur, goed gaar en - niet geheel onbelangrijk - vol van smaak is. Aansluitend vindt dan de prijsuitreiking plaats.

Goede doel

Wie graag een gerookt makreeltje mee naar huis wil nemen, kan terecht bij een speciaal voor dit evenement ingericht kraampje. De opbrengst van de verkoop gaat al sinds jaar en dag naar Stichting De Vlegels. Zij organiseren jaarlijks een feestavond in het Tripodia voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking woonachtig in de Duin- en Bollenstreek. Voorzitter van De Vlegels en tevens fanatiek makreelroker Wim Guijt hoopt dan ook dat de diverse visproducten als zoete broodjes over de toonbank zullen gaan zodat volgend jaar wederom een megafeest in het Tripodia kan worden gerealiseerd.

Het belooft al met al weer een spannende rookwedstrijd te worden.

Informatie

Waar:
Vuurbaakplein t.h.v. Vuurtoren
Vuurbaakplein 3
2225 JB Katwijk

Wanneer:
zaterdag 27 april
van 12:00 tot 17:00 uur

Door:
Oranjevereniging Katwijk aan Zee
www.ovkaz.nl

Locatie
ROUTE >

terug Fout melden
© 2020 Koningsdag KW! • Disclaimer